diumenge, 27 de juliol del 2014

Hispànics i britànics

27/07/14 el 9 esportiu

Vaig empassar-me tota la cerimònia inaugural dels vintens Jocs de la Commonwealth, que s'estan disputant aquests dies a Glasgow, Escòcia. D'una banda, m'agraden aquests tipus d'esdeveniments, i de l'altra, volia veure com gestionarien els escocesos aquesta celebració de la britishness a poques setmanes del referèndum per decidir si deixen de pertànyer al Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord.
La cerimònia va començar amb bones perspectives, perquè el seu protagonista era l'actor John Barrowman, el Capità Jack de Doctor Who i Torchwood. Malauradament, la representació musical va ser un gran desplegament de tòpics tronats sobre Escòcia i els escocesos (el whisky, el telèfon, el monstre del llac Ness, el pneumàtic, les faldilles masculines, etcètera) que es van anar succeint sense volta ni solta. Sort que també hi va cantar Rod Stewart. Després va venir la desfilada dels 71 països i territoris que alguna vegada van ser part de l'imperi britànic. Després es van succeir els discursos de les autoritats, com el primer ministre escocès Alex Salmond, molt correcte i sense cap al·lusió al procés, o l'alcalde socialista de Glasgow, que semblava un nen hiperactiu després d'engolir una tona de caramels i xocolatines. També va parlar la reina i un príncep malai que és president de la federació dels Jocs de la Commonwealth.
No em va sorprendre l'ovació del públic que omplia el Celtic Park de Glasgow, dirigida a Sa Majestat, perquè és sabut que fins i tot els independentistes més convençuts volen que ella sigui la cap del nou estat escocès. Sí que em va cridar l'atenció, tanmateix, els aplaudiments i crits d'alegria amb què els escocesos van rebre la delegació anglesa durant la seva desfilada per l'estadi.
No vaig poder evitar fer la comparació amb els països que alguna vegada van pertànyer a l'imperi espanyol. D'entrada, no hi ha una competició similar. Espanya competeix en els Jocs Mediterranis i els estats de l'Amèrica Llatina fan la seva en els Jocs Panamericans d'esquena a la península Ibèrica. El 1960 i el 1962, algun geni va voler fer uns Jocs Iberoamericans que van resultar un fracàs estrepitós. En canvi, els Jocs de la Francofonia se celebren cada quatre anys des de 1989 i tenen una bona salut. No és una casualitat que les dotzenes de països i territoris que alguna vegada van tenir relació o van formar part de la corona castellana avui dia no vulguin saber-ne res, a diferència dels de la Commonwealth, que mantenen una relació estreta amb l'exmetròpoli, en molts casos amb la reina com a cap d'estat. Tot i que en molts casos la independència es va obtenir de manera traumàtica i fins i tot violenta, Anglaterra ha sabut teixir un entramat de complicitats econòmiques, culturals i esportives. És probable que Escòcia voti a favor de la independència, però seguirà sent britànica.

diumenge, 20 de juliol del 2014

El rugbi és per sempre

20/07/14 el 9 esportiu

Hom diu que quan t'enamores de la pilota ovalada, ja no hi ha retorn. Els equips de veterans amb exjugadors vells, grassos i calbs són tot un clàssic, perquè ningú no vol deixar de jugar, ni que sigui un cop l'any i en un partit de costellada.
Un cas paradigmàtic és el Florian Cazenave, el mig de melé campió amb la USAP de Perpinyà, que ha esdevingut un exemple de lluita i superació personal.
Florian va néixer un dia abans que s'acabés l'any 1989 a Tarba, una ciutat dels Pirineus occitans agermanada amb Girona. El 2008 va arribar a la màxima categoria francesa en ser fitxat per la USAP. És un dels responsables del Planxot aconseguit el 2009. L'estiu del 2013, Florian gaudia de la Fira de Ceret amb una colla d'amics, i un estúpid accident (va entrebancar-se i va colpejar-se de ple amb una cadira) va provocar-li la pèrdua d'un ull. Una tragèdia per a qualsevol esportista professional, però no per a Cazenave, que va assegurar des del primer dia que tornaria a la pràctica del rugbi.
Després d'una dura recuperació, el mes
de maig passat Cazenave rebia una comunicació que va caure com un mall: la Federació Francesa de Rugbi li revocava la llicència federativa.
“Les regles són clares: quan hom perd un òrgan bilateral, hi ha la prohibició de practicar el rugbi”, va dir Jean-Claude Peyrin, president de la
comissió mèdica de la federació, i va afegir que “és impossible que Cazenave torni a jugar a rugbi a França”.
Qualsevol altre s'hauria donat per vençut. Però als seus 24 anys, Florian creu que encara pot aportar coses a l'esport, i s'agafa als dos últims mots de la declaració de Peyrin: “a França”.
L'IRB ha provat i aprovat unes ulleres especial per protegir els ulls dels jugadors amb problemes de visió, com ara els que han de fer servir lentilles. Tres països, Gal·les, Irlanda i Itàlia, n'han aprovat l'ús. Aleshores Florian truca a Viliami Vaki, un tercera línia de Tonga que havia compartit vestidor amb Cazenave a Perpinyà, que actualment juga en el Reggio italià.Vaki fa les gestions pertinents en el club de la Reggio Emilia, de la segona divisió italiana.
Aquesta setmana, el Reggio Rugby anunciava oficialment la contractació de Florian Cazenave com a jugador del seu primer equip. “El meu amic Viliami em va explicar els objectius del club, i el seu projecte de fomentar el desenvolupament dels joves jugadors. Vaig agafar el repte de seguida, no veig l'hora de tornar al camp. El meu primer objectiu és aprendre italià, per poder ajudar els meus companys en el camp a tornar l'equip a la primera divisió. Sóc feliç de ser aquí. Els rossoneri m'han donat una oportunitat i no els decebré.”
Quan tot indicava que l'adversitat apartaria per sempre més Cazenave dels camps de joc, l'occità ha donat una lliçó de superació personal superba. Enhorabona, Florian!

dilluns, 14 de juliol del 2014

Adéu futbol, hola rugbi

14/07/14  el 9 esportiu



Sortosament, s'ha acabat aquest període hipnòtic que cada quatre anys s'apodera del nostre enteniment. Tant si el futbol ens agrada com si no, quedem atrapats per la magnífica teranyina teixida per la FIFA. Ja poden dir missa els que la critiquen i l'acusen de corrupció. La FIFA és la multinacional més poderosa de la història. Té un monopoli sense parangó, els clients consumeixen els seus productes amb avidesa i els patrocinadors es fan cops de colze per veure qui hi aboca més milions. No paga impostos i no està subjecta al control de cap organisme internacional. I ens encanta. Adorem i comprem tot el que ens ofereix de forma acrítica i sense miraments durant les setmanes que dura la copa del món.
Sortosament, però, arriba un moment en què un àrbitre fa sonar el xiulet i s'acaba el mundial. Aleshores ens despertem. Com si un il·lusionista fes sonar els dits i ens despertés d'un estat d'hipnosi. Ens freguem els ulls i tornem a descobrir les altres coses de la vida que ens agraden. Com ara el rugbi. Aquell esport on els jugadors no fan teatre cada cop que cauen per terra, on els àrbitres són respectats pels equips i els espectadors, i on el jutge de vídeo dilucida aquelles jugades polèmiques que poden decidir un partit.
L'estiu és una bona època per descobrir, per exemple, el rugbi de 13 de la Super League anglesa, que ens visita cada quinze dies a Perpinyà gràcies als Dragons Catalans. Juguen durant tot el mes d'agost, i és una magnífica excusa per a una excursió familiar o amb amics a la capital del Rosselló. El rugbi de 13 és un esport dinàmic, ràpid i emocionant, i la Super League és una competició de màxim nivell.
L'agost és també el mes d'inici del Rugby Championship, la competició equivalent al Sis Nacions de l'hemisferi sud. L'Argentina, Austràlia, Sud-àfrica i Nova Zelanda es veuen les cares en partits emocionants amb un estímul afegit: veure com els Pumas argentins segueixen millorant fins a anivellar-se amb els mites del sud com ara els All Blacks, els Springboks i els Wallabies.
Veure aquests partits ens servirà per reunir forces per al que ens espera quan comenci la nova temporada, amb una situació mai no vista: la USAP jugant en el ProD2, la segona divisió del rugbi francès. Els catalans del nord estan devastats, i els persegueix el fantasma de la relegació eterna si no aconsegueixen un efecte rebot que els faci tornar a primera la temporada següent. No serà fàcil. Menys pressupost, menys patrocinadors, una gestió controvertida... Tot i amb això, la USAP comptarà amb un element gens menyspreable: els seguidors. He pogut constatar que el fervor usapista no ha disminuït amb el descens, i que els seguidors estan disposats a deixar-hi la pell animant l'equip per aconseguir el rebot esmentat.
Els Dragons Catalans estan aprofitant l'avinentesa per fer-se veure i cridar ben fort que són ells els únics que defensen ara els colors catalans en l'escena internacional, celebrant una mena de justícia poètica que els ha col·locat en la primera línia. Resulta curiós veure pàgines i pàgines dedicades als Dragons a L'Indépendent, i uns quants breus per a la USAP. No crec que el miratge duri gaire. Si els arlequinats aconsegueixen encadenar un parell o tres de triomfs al començament de la temporada, tornarem a veure les coses com abans. Fóra una gran notícia que la USAP a segona quedés com una anècdota a partir de 2015.


diumenge, 6 de juliol del 2014

Històries mundialistes

06/07/14 el 9 esportiu

El futbol no m'agrada especialment. Trobo que és un esport que s'assembla a un llarg coitus interruptus. Gairebé tots els atacs acaben en no res, i els punts en els marcadors acostumen a ser ben escassos. Prefereixo els esports en què els equips poden anotar de manera abundant, com el bàsquet o el rugbi.
Ara bé, els mundials de futbol són tota una altra cosa. M'atrapa la competició i de sobte em trobo davant de la tele mirant partits de seleccions que en circumstàncies normals no m'interessarien gens ni mica. M'agrada seguir els resultats de cada grup i especialment les fases finals. Tot i els marcadors eixuts, els partits de vuitens i de quarts han estat apassionants. És cert que alguns s'han fet llargs. De fet, una idea interessant seria que en el pròxim mundial, un cop acabada la fase de grups, en els vuitens, quarts i semifinals es juguessin directament els temps suplementaris de 15 minuts i els penals. Els 90 minuts sobren.
De vegades em pregunto per què m'agraden els mundials si no m'agrada el futbol. El primer partit que recordo, el vaig viure en directe. Encara no tenia 8 anys i el meu pare va sorprendre'ns, al meu germà i a mi, amb entrades per veure el França-Hongria a l'estadi Mundialista de Mar del Plata, l'Argentina, una de les seus del mundial de 1978. No recordo gaire res del partit, més enllà de l'emoció encomanadissa del meu pare, que no parava de repetir que era un moment històric: “Vés a saber si mai torneu a veure un partit d'un mundial en directe.” El que sí que tinc present és que els dos equips es van presentar al camp amb indumentària blanca i que, per sortir del pas, França va accedir a jugar amb la samarreta verda i blanca a ratlles horitzontals del Kimberley, un club local de regional. França disfressada de Kimberley va guanyar Hongria per 3 a 1, però de totes maneres va finalitzar tercera de grup i no va aconseguir una plaça per als vuitens de final. Aquesta va ser la meva primera experiència mundialista i, d'aleshores ençà, cada quatre anys acabo clavat davant de la tele mirant tots els partits que puc. Recordo finals viscudes en bars amb amics i en alguna redacció amb companys de feina. Fins i tot recordo haver seguit algun partit important amb un transistor i un auricular amagat a la màniga durant un examen final de dret constitucional a la facultat. Ara no em ve al cap quin partit era, però sí que vaig aprovar l'examen! Només em falta una cosa per arrodonir la meva història d'amor mundialista: que Catalunya elimini Espanya en una copa del món. Una profecia que la setmana passada feia el diari The Independent de Singapur, recordant que el petit Estat asiàtic havia deixat Malàisia fora de les primeres eliminatòries disputades. “Si Catalunya guanya la seva independència, que no us sorprengui que la nova selecció catalana faci a Espanya el mateix que Singapur va fer a Malàisia a la primera oportunitat”, pronosticava. Se'm fa la boca aigua.