Aprofitem que aquesta columna sol parlar de rugbi i que avui celebrem Sant Joan per parlar d'alguns Joans destacats del món del rugbi. És una llista arbitrària i en cap cas exhaustiva, només undivertimento per aquest dia festiu.
A casa nostra, potser hauríem de començar pel mateix Joan Gamper. El rugbi era una les diverses disciplines esportives que practicava i una de les seves preferides (farien bé de recordar-ho els actuals directius del FC Barcelona, per cert). Durant els anys vint del segle passat, a Sant Boi de Llobregat, Joan Bisbal i el seu germà Vicenç, que destacaven en la pràctica de l'atletisme, van adoptar amb passió el nou esport importar per Baldiri Aleu des de Tolosa de Llenguadoc. Altres Joans destacats de la història del rugbi català són Joan Pla, Joan Rovira, Joan Recasens i Joan Blanch.
Els All Blacks deuen molt a un Joan, perquè va ser un tal John Monro qui va introduir el rugbi a Nova Zelanda l'any 1870, després d'haver-lo descobert i practicat al Christ's College Finchley de Londres entre el 1867 i el 1869.
Irlanda també te un deute amb els Joans. El mític Brian O'Driscoll (125 convocatòries amb selecció irlandesa) no hauria agafat l'ovalada si no fos pel seu cosí gran John O'Driscoll (26 anys major que ell), tercera línia dels London Irish i integrant de la selecció irlandesa entre el 1978 i el 1984.
Si marxem cap a França, ens cal esmentar l'occità Jean Dupuy, un dels pocs jugadors que podia vanagloriar-se d'haver guanyar quatre cops consecutius el torneig de les Cinc Nacions, entre el 1959 i el 1962. Militava al Stadoceste Tarbais (avui conegut com a TPR), un equip conegut pels catalans perquè va disputar la primera final del campionat de França guanyada per la USAP, el 3 de maig del 1914 a Tolosa de Llenguadoc, davant 15.000 espectadors. Un dels mitjos d'obertura d'aquell equip campió era un jove de 19 anys de nom Aimé Henri Jean Giral, que va morir un any més tard al camp de batalla, al front del Somme, durant la Primera Guerra Mundial. L'estadi de la USAP duu el seu nom.