dilluns, 23 de desembre del 2013

El seny del doctor O'Driscoll

Publicat el dilluns 23/12/13 al diari El 9 Esportiu

Contràriament al que solen pensar els no iniciats, el rugbi no és un esport violent en què els jugadors es deixen el físic, com passa amb la boxa. Tanmateix, com en qualsevol esport col·lectiu de contacte, els riscos de lesions existeixen i les lesions, també. La commoció cerebral, en diferents graus (des d'un mareig fins a la pèrdua del coneixement), succeeix uns 5 cops cada 1.000 hores jugades, segons les estadístiques de la federació anglesa.
Tradicionalment, en cas que es produís, el jugador afectat era llicenciat per tres setmanes de manera automàtica. Més tard, aquest període es va reduir a una setmana sense jugar. Amb l'arribada del professionalisme, però, la pressió dels diners, les televisions i els patrocinadors ha provocat un canvi que està aixecant una gran polèmica. L'organisme regulador de l'esport a nivell mundial, l'International Rugby Board (IRB), està aplicant, en període de prova, una nova regla, que diu que cinc minuts després de la commoció, el jugador pot tornar al camp. És clar, cap club no vol veure els seus jugadors estrella, que cobren milions, asseguts a la banqueta durant una setmana sense jugar. Un dels metges més respectats del rugbi mundial, Barry O'Driscoll, membre de la mítica nissaga i jugador del 5 Nacions als anys setanta, va presentar la seva renúncia al comitè mèdic de la IRB en protesta pels canvis normatius. “Amb la regla dels cinc minuts, podem estar retornant al camp un jugador amb dany cerebral, que haurà de suportar xocs molt potents”, explica O'Driscoll, que, a més a més, recorda que els jugadors són de mitjana vuit quilos més pesats que fa vint anys. Al començament d'aquesta temporada, el jugador Nic Berry no va poder incorporar-se després d'una melé, davant de 60.000 espectadors a l'estadi de Twickenham, en el partit del seu equip, els Wasps, contra els Harlequins. Resulta que Berry havia patit ja sis commocions en dues temporades, però havia continuat jugant.
El rugbi del segle XXI és un negoci, com tots els esports professionals, però els dirigents de l'IRB farien bé d'escoltar les paraules assenyades del doctor O'Driscoll.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada