Publicat el dilluns 13/05/13 al diari El 9 Esportiu
Aquesta setmana hem conegut una resolució de l'International Rugby Board (IRB), la federació mundial que governa el rugbi de 15 i que en defineix i regula les normes i regles de joc. Es refereix a una nova normativa per a les melés, amb l'objectiu de fer-les més segures per als jugadors i de millorar el desenvolupament dels partits.
Els canvis introduïts són molt tècnics i no és la intenció d'aquesta columna explicar-los. És suficient esmentar que disminueixen en un 25% l'impacte del xoc per al jugadors en el moment de fer una melé, aquella seqüència en què jugadors dels dos equips s'entrellacen i s'empenyen mútuament. Els canvis van provar-se durant un any en categories inferiors sud-africanes i ara es faran extensives a totes les federacions del planeta.
El que no deixa de sorprendre és la gran capacitat que té el rugbi de millorar, adaptar-se i buscar de forma permanent la manera de fer el joc més efectiu, més espectacular, més segur i més d'acord amb els nous temps. Els canvis introduïts en les darreres dècades han millorat el joc de forma substancial, reforçant l'autoritat del àrbitres, adoptant amb entusiasme les solucions que brinda la tecnologia per resoldre jugades polèmiques i canviant el sistema de puntuació per tal d'eliminar les estratègies especulatives i premiar el joc ofensiu fins i tot en cas de derrota.
Aquesta actitud dels ens governatius del rugbi contrasten radicalment amb les de l'esport rei, el futbol. La FIFA és menys flexible que l'Església catòlica. La resistència al canvi és extraordinària. És inexplicable que encara no hi hagi un àrbitre de vídeo per resoldre els casos més extrems de gols en fora de joc o de penals dubtosos. És senzillament ofensiu que encara no sigui obligatòria la tecnologia disponible que permet eliminar els famosos gols fantasma amb un senzill i econòmic xip que s'instal·la dins la pilota i a les porteries. Com també sobta que no es prenguin mesures (molt senzilles i directes, només cal mirar el cas del rugbi) per enfortir l'autoritat dels àrbitres i eradicar comportaments fatxendes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada