dilluns, 6 de gener del 2014

Esport independent

Publicat el dilluns 6/1/14 al diari El 9 Esportiu

Hi ha moltes discussions sobre quina seria la situació de l'esport català en cas d'obtenir la independència. De fet, en el manual d'instruccions unionista hi ha un capítol destacat per a les amenaces esportives, que van des de l'ostracisme per al Barça, que es veuria condemnat a jugar una hipotètica lliga catalana, fins al vet etern d'Espanya a l'admissió de les federacions esportives catalanes en els organismes internacionals.
El cert és que una Catalunya independent es veuria reconeguda internacionalment de manera més o menys automàtica, tal com ha succeït amb cada nou estat d'Europa i del món. També cal considerar que cada esport viu una realitat diferent, i que no és el mateix una eventual lliga catalana de bàsquet que una d'hoquei, per posar dos exemples ben contraposats sobre la potència i viabilitat que podrien tenir aquestes competicions.
Però si hi ha un esport que ens dóna moltes pistes i ens ofereix un bon ventall de solucions pràctiques sobre la política esportiva del futur estat català, aquest esport és el rugbi.
En el rugbi, la separació entre estats i països esportius sempre ha estat ben definida. Tothom té clar que es tracta de conceptes diferents, per la qual cosa sempre hi ha hagut una enorme flexibilitat a l'hora de bastir competicions i donar cabuda a situacions atípiques.
En el rugbi, per posar algun exemple, equips italians competeixen en lligues irlandeses, equips catalans s'inscriuen en torneigs anglesos, es formen seleccions amb jugadors de dos estats diferents, i nacions sense estat són plenament reconegudes, i tot plegat sense que ningú no ho trobi estrany.
Quan Catalunya esdevingui un nou estat, l'esport català podrà buscar l'encaix que millor li sembli per a cada disciplina esportiva. El Barça podria jugar la lliga francesa com ho fa el Mònaco, per exemple, o seguir competint en la primera divisió espanyola. Una lliga catalana d'hoquei seria de les més competitives d'Europa. I el rugbi català de la banda sud dels Pirineus, finalment, es podria desempallegar del llast que signifiquen les competicions espanyoles, i elevar el seu nivell integrant-se a lligues franceses o britàniques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada