dilluns, 21 de maig del 2012

El futbol fa pudor de naftalina

Publicat el dilluns 21 de maig de 2012 al diari El 9 Esportiu de Catalunya.


Dissabte proppassat vaig tenir una nova oportunitat de practicar una de les meves activitats favorites, tan divertida com inútil, que ja he bolcat en aquesta columna en més d’una ocasió: comparar el rugbi i el futbol.
El mateix dia es van disputar les finals europees d’ambdós esports i després de veure tots dos partits de forma gairebé consecutiva, vaig tornar a comprovar que la pilota ovalada és molt superior a la rodona, des del punt de vista esportiu i com a espectacle.
D’acord, admeto que no sóc gens imparcial, però és que la final irlandesa entre Leinster i Ulster a Twickenham va ser electritzant de cap a peus. Per contra, fins i tot el més fanàtic del futbol hauria d’admetre que un esport, una final continental del qual fins al minut 83 es manté sense gols, té un problema seriós. És un coitus interruptus continu. Atacs i més atacs que mai no acaben en gol són una frustració permanent. Jugadors que han fet de la sobreactuació de faltes i suposades lesions una forma de vida. Arbitratges sense cap ajut tecnològic que no fan més que aixecar sospites i més sospites.
El futbol ha d’espolsar-se la naftalina i atrevir-se a canviar el reglament tot el que faci falta per fer els partits més atractius. Cap matx no hauria d’acabar amb menys de 7 o 8 gols. El rugbi, com el bàsquet de l’NBA, ha sabut incorporar tots el canvis necessaris per potenciar la competitivitat i l’espectacle, com ara el punts de bonificació ofensius i defensius, els àrbitres de vídeo o les expulsions temporals. El rugbi d’avui s’assembla poc al de fa vint anys. Quins grans canvis s’han produït en el futbol des que el fora de joc es va incorporar tal com el coneixem avui, el 1925?
Cap esport de masses no pot sobreviure sense el suport del afeccionats. Si equips mesquins i ensopits com el Chelsea o el Real Madrid poden consagrar-se campions, el futbol corre el risc d’avorrir els espectadors, que qualsevol dia poden descobrir que hi ha alternatives molt més engrescadores. Com ara el rugbi, sense anar més lluny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada