dilluns, 13 d’agost del 2012

Medalles olímpiques gratuïtes


Publicat el dilluns 13 d'agost de 2012 al diari El 9 Esportiu
Cada quatre anys se celebren un Jocs Olímpics que ens recorden que en l’aspecte esportiu (com en gairebé tots els altres àmbits), si no ets un estat, no ets res, no existeixes. Cada dia les pàgines d’aquest diari ens informen dels èxits esportius dels esportistes catalans que guanyen medalles i diplomes per a Espanya i França. Sí, ja ho sé que la Carta Olímpica diu que competeixen els esportistes i no pas els països, però no descobreixo la sopa d’all si dic que la realitat és absolutament oposada a l’esperit olímpic original.
D’acord, ens fem el càrrec que no existim, i que si volem que els nostres esportistes tinguin alguna sortida, han de competir per Espanya. Ens empassem el gripau i fem força —dissimuladament— davant el televisor pel triomf dels catalans, sigui amb la bandera que sigui.
Tanmateix, hi ha un aspecte que quan l’he sabut no he pogut evitar enfilar-me per les parets. Resulta que les medalles que molts catalans estan guanyant han resultat completament gratuïtes per a Espanya. L’Estat espanyol fa dos anys que no fa efectives les aportacions que li pertoquen per al sosteniment del centre d’alt rendiment esportiu de Sant Cugat del Vallès. Els esportistes catalans han estat entrenant-se i preparant-se per als Jocs Olímpics de Londres en un CAR sostingut exclusivament per la Generalitat de Catalunya. Les medalles, però, són espanyoles.
Això sí, l’ambaixada espanyola –que ostenta un rècord olímpic, està encapçalada per un ambaixador que no parla anglès– ha brindat una recepció a tot drap (ep, per celebrar la glòria espanyola que no falti de res) als esportistes olímpics. Suposo que ja que les medalles els surten gratuïtes, es poden permetre algun petit luxe i fer una festassa per a Trillo, Botella, la reina Sofia i fins i tot la infanta Pilar de Borbó. L’obscenitat més gran, però, és la foto del president del Consell Superior d’Esports (l’entitat que no paga el que deu al CAR des de fa dos anys) brindant amb xampany per les medalles espanyoles guanyades –i pagades– pels catalans. Paguem el beure i som doblement cornuts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada