dilluns, 30 de setembre del 2013

La HCup, més enllà dels diners

Publicat el dilluns 30/09/13 al diari El 9 Esportiu

A finals del segle XIX, una discussió de diners va generar un cisma en el rugbi que encara dura. Els clubs del nord d'Anglaterra, obrer i industrial, volien una compensació monetària per les hores de treball que els seus jugadors perdien per entrenar i competir. Els clubs del sud, més ric i aristocràtic, consideraven una grolleria barrejar els diners amb aquest esport de cavallers. Així van sorgir el rugbi de 15 i el rugbi de 13, una divisió que dura fins als nostres dies.
Poc més d'un segle després, sembla que els diners amenacen amb provocar una nova tempesta en el rugbi europeu, fins al punt de fer perillar la màxima competició europea, la Heineken Cup (HCup). Aquesta copa d'Europa de rugbi genera ingressos milionaris i sembla que els clubs anglesos i francesos no estan conformes amb la seva porció del pastís.
Tanmateix, hi ha raons més profundes que expliquen la crisi de la HCup. Els clubs anglesos i francesos han de lluitar en lligues altament competitives en què el risc de perdre la categoria és una amenaça constant. Els equips escocesos i italians, per contra, juguen la lliga cèltica, tancada i sense ascensos ni descensos, i tenen reservades quatre places a la HCup passi el que passi. Anglesos i francesos diuen que ja n'hi ha prou d'aquest color, i els equips celtes responen que ells han hagut de fer durant anys (i encara fan) una tasca no reconeguda d'ajudar a millorar el nivell del rugbi italià, la qual cosa ha eixamplat les fronteres de l'esport a Europa i ha atret nous patrocinadors i ingressos. I asseguren que una nova competició només per a anglesos i francesos els portaria a la ruïna.
Sembla que no hi haurà HCup enguany, però el que segur no hi haurà és una nova competició francoanglesa, perquè s'hi oposarà la RFU, la FFR, i si convé, l'ONU i l'FMI.
Si fa 120 anys els diners van dividir el rugbi, avui evitaran un nou cisma. Hi ha molts quartos en joc perquè tot se'n vagi en orris. Hi haurà una negociació molt dura i molt treballada, però m'atreveixo a pronosticar que enguany tornarem a gaudir de la HCup.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada